Box Whiskyakademi - for den som er kunnskapstørst
Lådämnen i Ådalen, Sverige
På en idyllisk og stille plass i Norrlands skoger ligger en udetonert whiskybombe. Her, ved Ångermanälvens bredd, er det noe særdeles spennende på gang. Whiskyeksperter fra fjern og nær kaller dette verdens mest spennende nye destilleri. Det er selvsagt Box Destilleri jeg snakker om.
Box Destilleri tar sitt navn fra et sagbruk som på siste halvdel av 1800-tallet laget kasser (lådämnen) for det britiske markedet, og som dermed hadde valgt seg det internasjonale navnet Box AB. Sagbruket brant etter hvert ned, slik mangt et sagbruk vel har gjort (for eksempel Packard Saw Mill...). På samme sted ble det så bygget et dampkraftverk i vakker, rød teglstein. Kraftverket var i drift fra 1912 til 1924, deretter stod det stort sett ubrukt inntil noen smarte svensker fant ut at her kunne man lage whisky.
An offer too good to refuse
Jeg er i overkant interessert i whisky, og da jeg fikk høre at Box Whiskyakademi arrangeres noen få ganger i året, ble jeg svært interessert. Dette er et kurs på én uke, for inntil fire deltagere. I løpet av uken får man delta i alle produksjonsfaser, fra mottak av malt til fylling av tønner.
Kurset skulle vise seg å være svært "hands on", her var det ikke slik at vi bare fikk stå og se på hva som ble gjort. Vi ble satt i arbeid fra første dag. Men hele veien ble vi fulgt tett av Box sine kyndige medarbeidere som villig forklarte alle detaljer, og svarte på alle (dumme) spørsmål.
Länsmannsgården
Når man deltar på Box Whiskyakademi, inngår det losji, mat og daglige prøvesmakinger. Etter en lang dag på destilleriet, er det Länsmannsgården som er hjem. Her blir man virkelig tatt fantastisk godt vare på av ekteparet Agneta og Anders Jonasson.
Vi fikk servert noen aldeles fortreffelige middager, og det ble benyttet whisky i flere innslag. For eksempel fikk vi noen utsøkte whiskypraliner til dessert en dag, og til frokost kunne vi velge honning smakstilsatt med forskjellige typer whisky.
The team
Box har et utmerket team, og vi fikk jobbe med mange av dem. Vi ble godt kjent med Roger Melander (sjef på whisky), Thomas Larsson (sjef på å være sjef), Lars Selin (sjef på produksjon), Benny Hörnström (sjef på fat, lager og store trucker), Peter Söderlind (sjef med kamera og service) og Sandra (sjef på praktiske detaljer). Det er selvsagt flere dyktige medarbeidere på Box, men vi rakk ikke jobbe med dem alle sammen. Vi må vel tilbake en annen gang...
Produksjon
Vi fikk som nevnt grundig innblikk i alle faser av whiskyproduksjon.
Her nevner jeg bare kort hva vi fikk oppleve:
- Produksjonsteori, som blant annet dekket malting, gjærtyper, produksjonsteknikk, fatteori (tresorter, fatstørrelser, fattyper etc).
- Mottak av malt fra Vikingmalt i Halmstad; 25 tonn per leveranse.
- Maling av malt til gröpe (grist).
- Mesking (mashing), hvor vi også fikk gjøre rent i mesktanken.
- Gjæring i gjærtanker (jäskar - washbacks).
- Destillering 1 - lågvinspannan (wash still), inkludert loggføring, styring av varmen og rengjøring av pannen etter destillering.
- Destillering 2 - spritpannan (spirit still), inkludert loggføring, prøvetaking, cut mellom hode, hjerte og halen, styring av varmen og rengjøring av pannen etter destillering.
- Utvanning av destillert sprit, for å få den ned fra ~71,5 % (urøkt) til 63 %.
- Mottak av 210 tomme bourbonfat fra Maker's Mark. Hvert tomme fat veide rundt 55 kilo!
- Maling av logo på fat.
- Fylling av sprit på både 200-liters bourbonfat og på 40-liters Ankare.
- Prøvesmaking fra diverse tønner på lageret...
- Guiding av besøkende rundt på destilleriet. Dette var et plutselig innfall fra Thomas og Rogers side - det gikk veldig bra!
Roger that!
Roger Melander, destillerisjefen på Box Destilleri, hadde ansvaret for oss elever hele uken. Han holdt også to av prøvesmakingene for oss. Vi fikk veldig god og kyndig oppfølging hele veien. Roger er pedagogisk anlagt og forklarte det aller meste slik at vi forstod både hva, hvordan og hvorfor.
Vi fikk dessuten lære at unge Melander er usedvanlig kunnskapsrik hva gjelder whisky generelt. Det virket ikke som om det var noen grenser for hva han satt inne med av detaljkunnskap om hvert minste element i alle delprosesser.
Whisky
Box Destilleri har foreløpig ingen whisky klar for salg. Den første spriten la de på fat 23. desember 2010. Denne spriten blir altså offisielt whisky på lille julaften i år.
Planen er å lansere den første whiskyen for salg i juni 2014, i et relativt begrenset opplag. Deretter vil det antagelig følge en ny utgivelse rundt juletider 2014.
Det er imidlertid fullt mulig å smake lagret sprit fra Box som ennå ikke kan kalles whisky. Box finner du på mange whiskyfestivaler, og de byr da på Box Försmak. Du vil da typisk finne både røkt og urøkt Försmak, lagret på enten bourbonfat, sherryfat, svensk ny eik eller ungarsk ny eik. Dette gir mange spennende sammensetninger.
Vi hadde gleden av å få prøve de fleste kombinasjoner, i forskjellige aldre, under akademiuken. Fra rådestillat til sprit som har vært lagret i rundt 2,5 år.
Jeg kan med hånden på hjertet si at dette er virkelig et kvalitetsprodukt.
Prøvesmaking for viderekomne
Hver kveld under akademiuken var det prøvesmakinger. Hver prøvesmaking hadde spesielle temaer, og ingen av dem lignet noen annen prøvesmaking jeg har vært med på.
Roger Melander ledet oss gjennom to sesjoner, mens Anders Jonasson ledet de to øvrige.
Jeg skal ikke avsløre for mye om selve prøvesmakingene, i tilfelle noen av dere ønsker å gjennomføre kurset. Men vi fikk våre sanser utfordret (lukt, smak og syn), og vi ble skikkelig utfordret. I sum må jeg si jeg lærte mye nytt under disses prøvesmakingene.
Class of week 35, 2013
Det kan være inntil fire deltagere på en akedemiuke, men denne gangen ble det kun to. De to øvrige deltagerne trakk seg (Hasse!), og angrer nok på det nå.
Dermed ble det bare Tobias Johnsson og jeg som deltok. Tobias var en utmerket klassekamerat, og vi ble gode venner i løpet av denne intense uken. Nye whiskyvenner er alltid svært hyggelig!
Avslutningsvis måtte vi gjennom en eksamen. Der ble det knivskarp konkurranse mellom Norge og Sverige. Til slutt endte det hele uavgjort. Både Tobias og jeg fikk 57 av 61 mulige poeng. Det var vi begge godt fornøyd med.
Above and beyond
Om jeg skal prøve å oppsummere dette så vil jeg si at Box Whiskyakademi er en av mitt livs beste investeringer. Det var utfordrende, lærerikt og utrolig gøy! Gjengen på Box ga oss en opplevelse for livet.
Jeg endte selvsagt opp med å kjøpe meg et par Ankare med whisky, så nå blir det spennende å følge utviklingen på egenprodusert whisky i årene fremover.
Sláinte! - Thomas