Vinmonopolet må ta nettkundene på alvor
I dag var det slipp av nye produkter på Vinmonopolet. Tradisjonen tro slippes nye produkter i hovedsak seks ganger i året; den første fredagen i annenhver måned. I januar er det dog den andre fredagen som gjelder. Det er på disse dagene hundrevis av nye produkter som legges ut for salg. Det aller, aller meste av nye produkter er varer i bestillingsutvalget. For å anskaffe varer på bestillingsutvalget er det tre fremgangsmåter:
- Møte opp på en polutsalg og bestille hos betjeningen
- Sende bestilling per epost til nærmeste polutsalg
- Bestille online via Vinmonopolets websider eller app på mobil
Ved slipp kan man bestille over nett fra kl 0800, og fra kl 0900 på epost og i polutsalg.
De aller fleste kjøp på polet går aldeles utmerket, uten noen form for problemer. men så har du disse slippene. Da hender det ting slår alvorlig krøll på seg, og det krøller mer og mer virker det som.
Problemet er i hovedsak todelt etter mitt syn. Den valgte tekniske løsningen til Vinmonopolet for salg på nett fungerer ikke tilfredsstillende, og den praktiske løsningen salg på nett fremstår som lite demokratisk.
Dagens tekniske løsningen
Dagens tekniske løsning synes å være grovt underdimensjonert. I normal bruk fungerer det ganske greit, men systemet er overhodet ikke i stand til å takle trafikktopper.
Ved slipp er det naturlige trafikktopper av flere grunner:
- Mange varer som slippes er det svært begrenset tilgang på. I mange tilfeller kun en håndfull flasker
- Mange varer på bestillingsutvalget er attraktive og etterspurte
- Det er sjelden det er slipp, dermed blir interessen tilsvarende større når det faktisk skjer
- Det stadig flere personer som samler, investerer eller er opptatt av å kjøpe og nyte eksklusive varer
- Til sist er det et element av utenlandske samlere/investorer som enten registrerer seg som kunder av Vinmonopolet i Norge, eller som gjør sine bestillinger via andre. Dette gjør de fordi Vinmonopolet har god tilgang på og slipper mange attraktive varer, og fordi Vinmonopolet er relativt sett meget prisgunstige på dyre varer (men tilsvarende lite prisgunstige på billige varer).
I tillegg til at man på bakgrunn av ovenstående må anta at en trafikktopp oppstår ved slipp, så vet man nøyaktig når denne trafikktoppen kommer, da dato og klokkeslett er gitt i meget god tid. Det skulle dermed ikke være noen grunn til at dette kommer som en overraskelse på Vinmonopolet.
Over tid øker den generelle netthandelen, også på Vinmonopolet, noe som igjen tilsier at man må tilstrebe å ha en god teknisk løsning på plass og holder denne oppdatert.
På tross av dette blir det tekniske problemer ved slipp. Dette skjedde da selvfølgelig i forbindelse med dagens slipp. Fra kl 0800 til rundt 0825 var det store problemer å komme igjennom. Problemene inkluderte:
- bruker blir logget ut av systemet uten at bruker selv har valgt dette
- handlekurven blir nullstilt uten at bruker selv har valgt dette
- nettsiden laster ikke eller gir kun en feilmelding om at feil oppstod
- bruker opplever at handel ikke blir fullført, men mottar likevel i ettertid bekreftelse på at bestillingen ble registrert
- brukere får bestilt varen, men opplever i ettertid (under en time etter bestilling) å få beskjed per epost om at bestillingen er annulert med begrunnelsen "Følgende vare er dessverre ikke levert til din ordre fra leverandør"
Dagens praktiske løsning
Så har vi det praktiske med dagens løsning. Det er i dag, etter hva jeg vet, ingen begrensninger på hva en bruker kan bestille. Det er dermed slik at om en vare tas inn til Norge i et begrenset antall, la oss si seks flasker, så kan én bruker bestille alle de seks flaskene.
Da mange varer er sterkt begrenset i antall, og attraktive, blir de fort ansett som samlerobjekter eller investeringer. I tillegg er som nevnt dyre, eksklusive varer ofte relativt sett meget rimelige i Norge. Derfor er det etterhvert flere og flere individer som ser sitt snitt til kjapp økonomisk vinning. De kjøper for eksempel en flaske whisky fra Brora eller Port Ellen til 6-7000 kroner mindre enn utsalgsprisen i Sverige, og selger flasken videre privat til en samler i nabolandet. Dermed har vedkommende enkelt tjent noen tusen kroner, og varen som var ment for det norske markedet blir stående og støve ned på en svensk IKEA-hylle.
Disse personene som kjøper for videresalg bor ofte ikke i Norge heller. De benytter andre til å gjøre innkjøpene for seg, eller de reiser til Norge for å gjøre disse kjøpene.
Mangel på begrensninger gjør dessuten at færre personer får anledning til å kjøpe og oppleve disse produktene.
Forslag til forbedring
Det er på tide Vinmonopolet tar inn over seg at det kreves bedre løsninger enn hva de i dag tilbyr på nett. De må rett og slett ta sine nettkunder mer på alvor!
Se til Sverige, der har Systembolaget tatt grep og har i dag på plass en nettløsning som er kraftig forbedret fra hva de hadde for 2-3 år siden. Løsningen er fremdeles på ingen måte perfekt, men den fremstår som meget langt foran hva Vinmonopolet fremviser.
Nedenfor lister jeg opp et litet knippe med forslag til forbedring.
Teknisk
- Spre slippene mer utover i tid - enten på flere forskjellige dager, eller på forskjellige tidspunkt. Da blir det mindre press på samme tid og mindre kritiske trafikktopper.
- Oppgrader den teknisk løsning med bedre kapasitet slik at man iallefall takler de forutsigbare trafikktoppene
- Gjør bestillingsfunksjonen sikrere. En bruker skal aldri være i tvil om hvorvidt bestillingen ble registrert eller ikke
- La oss se varebeholdning real time, slik at ser om vi får bestilt eller ikke.
Praktisk
- Innfør kvote på begrensede slipp. La det for eksempel ikke være mulig å bestille mer enn en eller to flasker av en bestemt vare per bruker
- Ikke ta betalt i nettløsningen ved bestilling. Ta betalt når brukeren henter ut varen!
Kommentarer til dette? Bruk gjerne kommentarfeltet nedenfor!
Sláinte! - Thomas