Nordic Whisky Tour 2013 - Dag 1: Mackmyra

Planleggingen

Årets store happening i Sandefjord Taste Of Whisky er whiskyturen vår. Planlegging av turen begynner gjerne et drøyt halvår i forveien og forventningen bygger seg bra opp ettersom det nærmer seg avreise.

I år hadde vi besluttet å se nærmere på nordisk whisky, nærmere bestemt svensk og finsk. Dansk og norsk whisky får vente til en annen gang. Dessverre sørget noen uheldige omstendigheter for at reisekomitéen vår kom litt skjevt ut. Det ble hektisk sjonglering av datoer, bookinger og ombookinger av omvisninger og/eller prøvesmakinger, samt innhenting av super-reserve til komitéen. Men vi endte med en plan om å besøke Mackmyra og Norrtelje Brenneri i nærheten av Stockholm, samt Teerenpeli i Lahti.

Reisen

Fire trøtte fyrer satte seg i bilen fra Sandefjord lørdag morgen kl 04.00 for å rekke fly til Stockholm. På Gardermoen fikk vi følge av femtemann. Vel fremme på Arlanda plukket vi opp sjettemann. Så var det rett til SJs billettskranke for å kjøpe togbilletter. Det er noe over en times togtur til Gävle der Mackmyra holder til.

Stor var vår overraskelse da det viste seg at tog er betydelig dyrere i Sverige enn i Norge! På tross av at vi hadde lommene fulle av norske oljedollar, valgte vi derfor heller å prute oss til en fastpris på taxi til Gävle.

Ankomsten

Vi skulle til Mackmyra Whiskyby, hvor det nye gravitasjonsdestilleriet til Mackmyra ble ferdigstilt i desember 2011. Før dette hadde de produksjonen sin ved et mindre destilleri noen kilometer unna.

Mackmyra er knallgode på markedsføring, og det å bygge story. Mackmyra Whiskyby er nok ikke helt en by ennå, det er en heller ensom plass i skogen. Men området er regulert for næring, Mackmyra har en fin avtale på fjernvarme fra kommunen, og de har storstilte byggeplaner for fremtiden.

Vi skulle få se flere eksempler på at de skynder seg langsomt, men med bestemte steg mot en stor fremtid.

mackmyra0

Destilleriet

Vi klatret ut av taxien og fikk se et virkelig mektig syn. Aldri har vel mitt whiskyhjerte og mitt ingeniørhjerte gledet seg så til grader over ett og samme skue!

mackmyra1

Dette destilleriet er virkelig vakkert, etter mitt ringe syn. Destilleriet kostet totalt rundt 70 millioner svenske kroner å bygge. De to store grønne tankene som vi ser på bildet over, rommer rundt 40 tonn malt hver.

Hele idéen med gravitasjonsdestilleriet er at Newton skal gjøre mest mulig av jobben. Produksjonen starter i toppen, og går nedover, etasje for etasje. På denne måten behøver man minimalt med pumping. Innsparingene i energikostnader ligger på rundt 50 % sammenlignet med et mer tradisjonelt destilleri.

mackmyra3

Det produseres for tiden to batcher per dag på gravitasjonsdestilleriet. De har mulighet til å øke til tre daglige batcher ved å innføre enda et skift, men foreløpig klarer de seg med to. Hver batch gir 800 liter råsprit på 72 %. Spriten lagres på fat med styrke 63 %.

mackmyra4

High-tech løsninger overalt, men nesen blir fremdeles brukt som ett av flere måleinstrumenter når cut'en skal gjøres.

Lagringen

Mackmyra har gjort salg av tønner til private til big business. Når de i sin tid startet opp rundt årtusenskiftet, valgte de å sjekke om det var noen interesse for å forhåndsbetale for 30-litersfat med whisky. De sendte ut forespørsel til venner og bekjente, med tilbud om å kjøpe et fat til 10 000 SEK, med forbehold om at det kanskje ikke ble noe whisky av det hele til slutt! De sendte ut 80 forespørsler og fikk i løpet av et par dager 800 svar. Da var det bare å kjøre på!

mackmyra5

Hittil har Mackmyra solgt 11 000 tønner til private. Totalt 4 000 av dem har blitt tappet på flaske hittil. De tilbyr for tiden fire forskjellige typer 30-liters tønner; Gravity, Sherry, Svensk ek og Bourbon. Gravity er en 'dobbel wood' tønne, hvor selve stavene er fra Bourbon-fat, mens bunn og lokk er laget av svensk eik.

Smakingen

Etter en drøy time med omvisning, var tiden kommet til prøvesmakingen. Den ble avholdt i et litt provisorisk lokale ved siden av selve destilleriet. Planen er at i løpet av ett års tid så skal et større bygg settes opp her, som skal romme restaurant, lokaler for prøvesmaking og annet.

mackmyra2

Her er listen med whisky vi fikk smake:

  • Mackmyra Brukswhisky, 41,4 %
  • Mackmyra Reserve Elegant Bourbon, fat 7792, flaske 14, 2009-01-09 - 2012-07-04, 51,2 %
  • Mackmyra Reserve Sherry, fat 4829, flaske 15/40, 2006-03-22 - 2009-12-30, 51 %
  • Mackmyra Reserve Förlagrad Svensk Ek, fat 31737, flaske 56/60, 2010-06-30 - 2012-06-28, 52,7 %
  • Mackmyra Reserve Rökig Sherry, fat 5601, flaske 6/47, 2007-03-23 - 2010-10-04, 51,3 %
  • Mackmyra Reserve Rökig Svensk Ek, fat 30306, flaske 44, 2009-04-24 - 2012-07-02, 54 %
  • Mackmyra Kaffegök, 10 år, 46,1 %
  • Mackmyra Rådestillat Røk, 0 år, 63,5 %

De to siste var ikke med i prøvesmakingen rent offisielt, men vi ba om å få prøve mest mulig Mackmyra. Mackmyra Kaffegök lanseres faktisk på Vinmonopolet i dag.

Jeg må si jeg ble mektig imponert over Rökig Svensk Ek, samt Elegant Bourbon. Jeg håper Mackmyra vil være litt tøffe å legge ut mer single cask, fatstyrke, for salg. Det var spennende saker.

Konklusjon

Turen til Mackmyra var lang, men belønningen var stor når vi først kom frem. Dette destilleriet er fullstendig annerledes enn noe annet destilleri jeg har besøkt. En artig og svært lærerik opplevelse. Jeg tror vi nå har sett et glimt av fremtiden.

Score

Destilleri: Mackmyra
Region: Sverige
Dato for besøk: 2013-04-27
Omvisning (interesseverdi + guide): 5/6
Prøvesmaking (særpreg og utvalg): 5/6
Fasiliteter (besøkssenter, butikk, utvalg): 3/6
Totalt: 4+/6

Sláinte! - Thomas

Previous
Previous

Nordic Whisky Tour 2013 – Dag 2: Norrtelje Brenneri

Next
Next

Whisky-nyheter på polet - mai 2013